PRIZREN-WEB.COM

INTERNET MAGAZIN BOŠNJAKA PRIZRENA, ŽUPE, GORE I PODGORA

Srijeda
28.Jan 2015
Velicina teksta
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

OBRAZOVANJE NA BOSANSKOM JEZIKU NA KOSOVU

E-mail Ispis
Cijenjena gospodo,

ZELIM VAS OBAVIJESTITI I OD VAS ZATRAZITI PUNU PODRSKU PREPORUKAMA MONT-u (VLADI KOSOVA) ZA UNAPREDJENJE NASTAVE NA BOSNJASKOM JEZIKU NA KOSOVU.

Naime,
Jedna od znacajnih tema koja je (konacno) dosla na dnevnom redu (bosnjackim predlaganjem) Konsultativnog vijeca zajednica Kosova, bila je obrazovanje na manjinskim jezicima na Kosovu.
Posto sam bio clan Radne grupe, predlozio sam istoj ove Preporuke koje su vam dostavljene u dodatku!

Iako je u medjuvremenu doslo do nekih nesporazuma i pokusaja birokratskih reduciranja ovih nasih zahtjeva (njihove sustine) prema MONT-u, ja sam energicnom intervencijom, uz, u medjuvremenu, obavjestavanje i trazenje podrske od ostala dva bosnjacka clana KSZ (g. Mustafe B. i g-djice Sprese M.), te rasprave sa g. Usmenom Baldzijem i trazenjem podrske i od njega (koji je sada clan KSZ ispred MONT-a ), uspjeli smo da prije sjednice KSZ sve dobre intencije ovih mojih (nasih) Preporuka budu obuhvacene u jedinstvenim PREPORUKAMA MONT-u, odnosno Vladi Kosova, koje je KSZ na sjednici od 20. 08. 2009., poslije rasprave, uz nase argumentovane dopune i izmjene na nacrt "reduciranih" preporuka, usvojilo vecinom glasova. G. Usmen Baldzi je takodjer na KSZ dao podrsku tim Preporukama!

Napominjem da je na sjednici Vijeca pokazano jedinstvo bosnjackih clanova Konsultativnog vijeca zajednica, kojima se u medjuvremenu pridruzio i g. Raif Elezi, zamjenik ministra u Vladi Kosova.
 
Sustina Preporuka je : da sve sto nedostaje u obrazovanju na bosanskom i turskom jeziku na Kosovu, bude uvezeno iz maticnih drzava Bosnjaka i Turaka, te da se nasim studentima koji studiraju vani na smjerovima nedostajucim na bosanskom jeziku na Kosovu, pruzi sva moguca pomoc, ukljucujuci i materijalnu!
 
Takodjer je usvojen zakljucak da se autorstvo udzbenika na manjinskim jezicima ne ogranicava samo na domace strucnjake s Kosova, vec da se objavljuju konkursi i animiraju bosnjacki strucnjaci i institucije u BiH i Sandzaku, oko njihove izrade!
 
U medjuvremenu je, kao sto znate, objavljen Konkurs za izradu osam (Cool nedostajucih udzbenika historije (3) i muzickog (5) od V- IX razreda osnovne skole.

 
Medjutim, NEMAMO UDZBENIKE ZA SREDNJE SKOLE, NITI STRUCNE, NITI ONE IZ NACIONALNE GRUPE PREDMETA !

...

I poslije ovoga, neko ce mozda od Vas reci : i ove Preporuke su jos jedno "mrtvo slovo na papiru"...
 
Ja mislim da NIJE!!
 
Evo zasto : PO PRVI PUT JE NEKO (KSZ, ispred bosnjackih clanova) SA OFICIJENOG NIVOA ZATRAZIO DA SE NE OGRANICAVA UVOZ UDZBENIKA IZ BIH SAMO NA STRUCNE PREDMETE, VEC DA UVOZ VAZI ZA SVE UDZBENIKE KOJI NEDOSTAJU !! Naime, do sada je u opticaju bila odluka, koja je, nazalost , nepromisljeno podrzavana i od nekih zaposljenih Bosnjaka u MONT-u, bez obzira na sva nasa trazenja iz vecine bosnjackog NVO sektora unazad dvije godine, da uvoz udzbenika iz BiH - vazi samo za strucne predmete za sve srednje skole iz BiH, dakle, rijec je o odluci MONT-a koja, inace, nije realizirana u prosloj skolskoj godini!
 
... ...
 
Da ja ne bih dalje ovdje Vama pisao dugacak tekst (koji cu, ako Bog da, oko ove problematike objaviti uskoro) zelim vas ovom prilikom SVE POZVATI NA JEDINSTVEN BOSNJACKI STAV I AKCIJU !

 
Sta nam je za ciniti?
 
1. Da MONT odmah podjeli sve udzbenike u skolama u nastavi na bosanskom jeziku, koje ima na Kosovu!

2. Da MONT urgentno naruci u BiH sve udzbenike za nastavu na bosanskom jeziku koje nedostaju na Kosovu, i za osnovne i za srednje skole, i da ih podijeli besplatno u osnovne skole, dok ce za srednje skole valjda nasi roditelji platiti, kao sto su to i do sada cinili !! 
Naime, uzimajuci u obzir dosadasnje iskustvo, spomenuti objavljeni Konkus za nedostajucih osam (Cool udzbenika za vise razrede OS, ce se, u najboljem slucaju, realizirati za dvije godine !
U tom slucaju, ako se i ovi udzbenici ne uvezu, nasa bosnjacka djeca u nastavi na bosanskom jeziku su ove godine diskriminisana, jer Vlada Kosova dijeli besplatno sve udbenike u osnovnoj skoli!
 
3. Da MONT odmah pristupi institucionalnoj pomoci nasim studentima u BiH i drugim destinacijama, tako sto ce se zapoceti s presekom stanja oko ovogodisnjeg upisa na tamosnje fakultete, ali i popisa studenata (koji to zele!) radi evidencije i moguce pomoci istima !
 
4. Ocekujemo da nam Vlada ubuduce ne pruza samo odgovore na nase primjedbe oko nedostatka visokoskolskih destinacija na Kosovu - mogucnostima studiranja na dva-tri smjera na bosanskom jeziku na dva fakulteta na Kosovu, te da nam se u ovom pravcu stalno potenciraju tzv. rezervisana mjesta na Univerzitetu u Pristini u nastavi na albanskom jeziku, VEC DA POKAZE punu odgovornost i razumijevanje za zelje Bosnjaka s Kosova da studiraju na svom jeziku - tamo gdje mogu, sto je vec praksa, najvise naravno prisutna na Univerzitete u BiH ! Sredstva za visokoskolsko obrazovanje se izdvajaju iz budzeta i Bosnjaci Kosova imaju pravo na njih !  
 
5. Da se SVI, angaziramo oko ovih poslova, i da imamo slicne zahtjeve prema Vladi, Skupstini, KSZ, Medjunarodnoj zajednici, Bosni i Hercegovini... a prije svega prema MONT-u i u tom pravcu prema g. Usmenu Baldziju, zamjeniku ministra obrazovanja, s ciljem pozitivne realizacije spornih pitanja u nastavi na bosanskom jeziku. (A u slucaju njegovog obracanja nama - pogotovo nama iz NVO sektora - za pomoc, da pruzimo svu neophodnu pomoc!)


Ovo je prije svega nacionalno pitanje i na njemu ne bi trebalo da se iskazuje nasa bosnjacka neslo ga.
 
Ono sto se u najmanjem ocekuje od politickih subjekata, pogotovo onih koji su najodgovorniji, a to su oni agazirani u Vladi, jeste da pokazu punu ozbiljnost na realizaciji ovih poslova, a ono sto se vise ne ocekuje jeste - DA SE SAMO SLAZU FORMALNO I PRIHVATAJU PREPORUKE, ali da u praksi opet ostane po starom !

Ovo je pitanje svih pitanja naseg opstanka na Kosovu !
S nadom da cete tako protumaciti ovo moje pismo, koje je prije svega u interesu nase djece, ja vas sve selamim//pozdravljam !
 

Napomena: Pismo sa Preporukama je poslato svim bosnjackim aktivistima na Kosovu.


Cerim Bajrami, clan KSZ Kosova, ispred bosnjackih NVO


U prilogu : nacrt Preporuka za unapredjenje nastave na bosanskom jeziku na Kosovu

Konsultativno vijeće zajednica Kosova

Grupa za obrazovanje
PREPORUKE MONT-u (VLADI KOSOVA) ZA UNAPREDJENJE NASTAVE NA BOSANSKOM JEZIKU NA KOSOVU.

Polazeći od diskusije n a sjednici Konsultativnog vijeća zajednica s dnevnim redom problematike obrazovanja na jezicima manjinskih zajednica, od 29. juna ove godine, uzimajuči u obzir brojne preporuke i zaključke sa okruglih stolova i skupova bošnjačkih, multietničkih i regionalnih NVO oko nedostataka u obrazovanju na bosanskom jeziku, tokom kojih su se zasebno izdvojila dva akutna problema - nedostatak fakultetskih smjerova na bosanskom jeziku na Kosovu i manjak udžbenika u nastavi; također, poštujuči pozitivan ustavno-zakonski okvir na Kosovu, kao i postignute rezultate u desetogodišnjoj praksi nastave u školama na bosanskom jeziku za bošnjačke učenike na Kosovu, te inicijalni uvoz udžbenika na bosanskom jeziku iz BiH 1999. godine,

Grupa za obrazovanje ispred KSZ, na prijedlog njenog člana ispred bošnjačke zajednice, Ćerima Bajrami, donela je sljedeće :

PREPORUKE


Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT) Vlade Kosova, za unapređenje nastave n a bosanskom jeziku na Kosovu :

1. MONT treba da obezbjedi sve udžbenike i prateću literature i dokumentaciju za nastavu na bosanskom jeziku na svim nivoima obrazovanja za školsku 2009./2010. godinu.

2. Ako se pojavi nedostatak odgovarajućeg udžbenika, ili nemogućnost njegove izrade na Kosovu, MONT treba da interventno uveze udžbenike na bosanskom jeziku iz Bosne i Hercegovine, za sve nedostajuće predmete, kao i za sve nivoe obrazovanja, bez obzira da li je riječ o stručnim udžbenicima ili onima iz nacionalne grupe predmeta ! Kod uvoza nedostajučih udžbenika, uzimajuči u obzir da u BIH ima više izdanja, treba prethodno da stručna ekipa pregleda iste i da preporuku MONT-u i Vladi o izboru udžbenika koji su najviše u skladu sa nastavnim Planom i programom na Kosovu.

3. Vezano za prevođenje udžbenika za stručne predmete sa albanskog na bosanski jezik, potreban je profesionalni nadzor tog rada, s obzirom da su do sada e videntni brojni propusti.

4.   MONT treba da prilikom objavljivanja konkursa za određeni predmet iz nacionalne grupe (bosanski jezik, historija, muzičko i likovno vaspitanje) uradi dobru procjenu autorskih kapaciteta na Kosovu i, u slučaju nedostaka istih, da na vrijeme preduzme korake za angažiranje adekvatnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, ili obrazovnih intitucija, koji će (ko)autorstvom učestvovati u izradi udžbenika na Kosovu za nastavu na bosanskom jeziku.

5. MONT treba da pruži svu neophodnu pomoć bošnjačkom NVO sektoru, ili da sam inicira finasiranje Projekata nabavke nedostajuće lektire na bosanskom jeziku u Osnovnim školama na Kosovu, u kojima se održava nastava za Bošnjake.

6. Vlada Kosova, treba da izrazi svoju dobru volju da nastavi sa otvaranjem fakultetskih smjerova i na bosanskom jeziku, poput već postoječih na Fakultetu za edukaciju u Prizrenu i Fakultetu za biznis u Peći.

7. Vlada, odnosno MONT, treba da intenzivira nedavno započetu dobru saradnju i institucionalne veze sa Ministarstvom obrazovanja BIH, odnosno Sarajevskog kantona, kao i sa Sarajevskim univerzitetom, s ciljem unapređenja saradnje oko upisa bošnjačkih studenata s Kosova na fakultete u BiH i unapređenja nastave na bosanskom jeziku na visokoškolskim intitucijama na Kosovu.

8. Vlada, odnosno MONT, treba da pruži svu neophodnu sistematsku pomoć, uključujući i materijalnu, bošnjačkim studentima s Kosova u BiH, koji tamo pohađaju studije na onim smjerovima koji nedostaju na Kosovu na bosanskom jeziku.

9. Vlada, odnosno MONT, treba da sistematizuje institucionalne korake i podrži nastavu na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjoj školi u opštini Dragaš, u selima regije Gora.

10. Vlada, odnosno MONT, treba da zadrži postoječi broj odjeljenja u osnovnim i srednjim školama u nastavi na bosanskom jeziku, te da preispita otvara nje kombinovanih odjeljenja na bosanskom i drugim jezicima manjinskih zajednica na Kosovu, odnosno da iznađe mogućnosti rada samo sa jednim razredom.

11. Vlada Kosova treba da objezbjedi dostantna budžetska sredstva za funkcionisanje nastave na manjinskim jezicimaPriština, 31. 07. 2009.


 

 

Hadži Ajet Biljibani - VRATIMO SE ISTINI

"POD VRVOJ OD ŠAR-PLAJNA / POD VRHOVIMA ŠARE" je zbirka i prva samostalna knjiga poezije - Autor: Azir Kuljići – Adžo .   (Opširnije)

U plavo jutro - Čitanka za peti razred osnovne škole

"Još jedna cigla u zgradi bošnjastva na Kosovu"

Ovaj prilog je do sada ukupno posjećen: 3044

 

Bosanski jezik govori 50.000 ljudi

'Na Kosovu je prisutno oko 40.000 Bošnjaka. Međutim, tu treba dodati i onih 10.000 pod r...

 

NIŠAN – PLOČA

Mlike je veoma pitomo mjesto i, kažu, najljepše selo u Gori. Smješteno je na mjestu gdj...

 

U Globočici kod Dragaša nišan sa ljiljanom

Našu je redakciju nedavno posjetio Ensar Velijević iz Globočice, apsolvent medicine ko...

 

Principi magazina

- OSLOBAĐANJE BOŠNJAKA OD KRIZE IDENTITETA...
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval
Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
internet magazin
internet magazin
internet magazin
This is a FREE module only from Joomlashack!
Image 5 Title

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7